CAPOEIRA

 

CAPOEIRA

Capoeira är historia, musik, sång, och främst gemenskap. Utvecklat av förslavade människor tagna från Afrika på den brasilianska kontinenten som försvar mot deras förtryckare, capoeira har samlat människor från alla samhällsklasser och bakgrunder sedan dess för att uttrycka sin glädje och sorg med livet genom kropp och musik. Capoeira spelas i en cirkel (Roda) av kamrater som deltar genom att skapa musik och sång för dem två som möter varandra i vänskaplig kamp. Till skillnad mot andra kampsporter som är mer linjär i sin form, så är capoeira mycket organisk och cirkulär i sin natur. Sparkar, volter, handgång och ginga (gung) – capoeira skapar stora som små rörelser, ovan- som nedanfrån, för att skapa momentum och kraft. Objektivet är att slå eller få ner motståndaren till marken, men andra gånger så är målet endast att skapa en vacker dialog av rörelser. Capoeira är lika mycket akrobatik som kontaktsport, kultur som instrument och sång på portugisiska, och man lär sig att kontrollera kroppen fullt ut. 

Barn

Barn kan lika mycket som vuxna, och lär sig efter graderingsnivå. Första gradering kan bland annat innefatta balans, mönstersekvensker, flexibilitet och mobilitet, koordination, grundteknik, och sång. Varje grund kunskap byggs på och vidareutvecklas till nästa mer avancerade tekniker och akrobatiska uttryck. Vi lär oss konstformen steg för steg tills vi kan uttrycka den med vår egen stil. Att nå nästa gradering tar ett år. Att bli mestre tar upp till 25 år. Capoeira är en livsstil och inget man kan skynda. 

Inga förkunskaper behövs, yngsta ålder är 4år.  

 

Vuxna

Likt ungdomar sker all träning efter kunskapsnivå i block av gradering. Inga förkunskaper behövs, träna och utvecklas från din egen utgångspunkt som nybörjare eller mestre. Alla är välkomna och det är aldrig försent att starta igång eller väcka gamla kunskaper till liv igen.  

TRÄNARE

Jim Green

Tränar barngruppen och vuxna. 

Jim, även kallad för Tim Tim, har alltid tränat kampsport men startade i gång 1995 med capoeira och har sedan dess inte låtit rytmen stilla. Var med och grundade Skånes första capoeira klubb (Capoeira Capaz), Jim reser ofta inom Europa och Brasilien för att utöka sina kunskaper och vässa på sina färdigheter. Han tränar själv två gånger om dagen, samt har två online träningar med Mestre Capixaba i veckan. År 2010 tog Tim Tim en 3:e plats under Jogos Acapoeira’s internationella tävling i kategorin Musicas med sången "Minha mãe é brasileira". Han har även tävlat på Europanivå och vunnit nordiska tävlingen i Norge, Oslo 2015. Utöver sina egna framgångar engagerar sig Jim socialt i olika projekt för barn och ungdomar och ser capoeira som ett medel för att förbättra vårt samhälle.

 

Vår capoeira organisation är ACapoeira, skapat av Mestre Capixaba som är Mestre till både Mestre Kiduro och Professor TimTim. M. Capixaba är inget annat än en levande legend inom capoeira. Han har undervisat och etablerat skolor på alla världens hörn -kontinenter från öst till väst- och varit aktiv i capoeira i över 50 år.  

Filip Skornicka Persson

Tränar barngruppen.

Började träna 2006 i Helsingborg och har fram tills 2021 varit elev till Mestre Tubarau. Nu tränas Filip av Prof Tim Tim. Innehar blå-orange gradering.

TRÄNINGSSCHEMA

Barn:

Måndag - kl 17.45

Onsdag - kl 17.30

Vuxna: 

Måndag - kl 18.15

Onsdag - kl 18.00