BOXNING MED PARKINSONS

 

BOXNING MED PARKINSON

Parkinson och andra neurodegenerativa sjukdomar sker till följd av autoimmun respons till livsstils-stressorer och toxisk miljö som under långvarig tid ackumulerat till kronisk inflammation och kaotiskt immunförsvar som slår mot sin egen kropp. Inflammation är en process av katabolism, dvs. nedbrytning. Vävnad av nerver och muskler bryts ner fortare än uppbyggnad, och kroppen går till slut under. Sjukdomen karakteriseras allmänt av rörelsefattigdom och motorikproblem (till följd av dopaminbrist då dopamin-producerande celler skadats).  

Fysisk aktivitet är av största vikt och ska påbörjas tidigt i sjukdomsförloppet och hela livet ut för att just aktivera återuppbyggnadsprocessen (anabolism) samt stimulera nervanslutningar att bibehålla förbindelser. Träning är i sig också anti-inflammatoriskt och nödvändig för att hålla vårt lymfsystem i gång och i balans (kroppens största immunsystem).

Svårigheter för personer med Parkinson är just styrka och multitasking. Därför är boxning ett utmärkt sätt att kombinera dessa komponenter samt bli motiverad i grupp med kunnig tränare att utmana sina gränser av förmåga.

Den viktigaste komponenten är ändå att träningen blir gjord. Hemmaträning sker oftast inte eller saknar den intensitet som krävs. Vi människor är sociala varelser och ser mening endast i sociala sammanhang. BK Fox är just det sammanhanget som bjuder in hela malmöstads medlemmar för att stötta hälsa och livslånga vanor.

 

BK Fox kommer erbjuda evidensbaserad anti-inflammatorisk kostplanering då vikten på biokemikalier är av största grad för att inte fortsätta input av inflammatoriska ämnen, och i stället stötta kroppens egna funktioner och system för att balansera och läka sig. ”Man kan inte släcka en eld om man fortsätter mata den”.   

Så länge man lever kan man återförnya cellerna. Hälsa är enkelt, sjukdom är komplext. Simplifiera livet och hälsa kommer naturligt till hand.

Parkinson-grupp

Är avsedd för alla med Parkinsons, samt vänner och familj som har Parkinsons. Samarbetet är med Narva Boxningsklubb.

TRÄNARE

Yulien Isaac

TRÄNINGSSCHEMA

Tisdag & Torsdag kl 16.45